Razglednice Augsburga

Augsburg je z 250.000 prebivalci tretje največje (za Münchnom in Nürnbergom) in hkrati najstarejše bavarsko mesto; nastalo je že v Rimskih časih in je ime dobilo po cesarju Augustu. 

Med imeni, ki so povezana z Augsburgom, so oče Wolfganga Amadeusa Mozarta (ki se je rodil l. 1719 v hiši na Frauentorstrasse 30), Rudolf Diesel (ki je izumil svoj motor v MANovi tovarni), Willy Messerschmitt (znan po vojaških lovskih letalih) in dramatik Bertolt Brecht (ki se je sicer tu rodil, vendar mesta ni imel rad).

Mesto se baha z mogočno romansko stolnico sv. Marije, ki jo krasijo čudovita bronasta vrata iz 11. st., barvna okna, ki so med najstarejšimi v Nemčiji in Holbeinova oltarna podoba.

Augsburg ima veliko mestno središče, zgoščeno okoli Ludwigsplatza z mogočno renesančno mestno hišo iz l. 1620 in značilnim stolpom, imenovanim Perlachturm (z vrha je lep razgled na mesto). Med sprehodom po mestu si lahko ogledate številne lepe vodnjake. Augustusbrunnen (1594) s kipi cesarja in rečnih bogov stoji na Ludwigsplatzu, Herkulesbrunnen (1596-1602) pa malo južneje na široki Maxmilianstrasse. To je imenitna mestna žila, obrobljena z veličastnimi palačami, med katerimi sta tudi Fuggerhaus in Schaetzler-Palais z zbirkami umetnin in razkošno slavnostno dvorano (Festsaal). Na koncu ulice stoji visok zvonik cerkve sv. Ulrika in Afre.