Olympos -dežela drevesnih hišk

Večina ljudi, ki spremljaja predstavitveni material turističnih agencij, pozna Antalyo, kot eno najbolj priljubljenih turških destinacij. Malo pa jih ve, da se le dve uri vožnje stran od luksuznih objektov, v zeleni oazi ob turkiznem morju, skriva prav simpatično počitniško naselje Olympos. In za razliko od vrveža masovnega turizma, dopustnikom tukaj uspavanko pojejo žabe, jutranjo budnico pa petelini. Počitniško naselje je zanimivo predvsem zaradi domiselnih lesenih bungalovov “Tree houses”, ki so postavljeni na deblih mogočnih borovih dreves. Čeprav je v njih prostora komaj za posteljo in mini kopalnico, je bivanje v drevesnih hiškah zelo prijetno in posebno doživetje.


Olympos je zame gotovo najbolj pravljični kotiček Turčije – potke, posute z borovimi iglicami, vonj po večstoletnih borovcih, ljubke poslikave pisanih barv… Olymposa se ne da opisati, treba ga je doživeti. Ne gre samo za lepote, gre za občutek domačnosti, za posebne energije, ki jih ustvarjajo izredno gostoljubni domačini. Njihova srčnost, odprtost in pozitivna naravnanost dajejo vsakemu gostu občutek, da je cenjen in nekaj posebnega… da ni le delček neosebne turistične množice. Tukaj nikoli ni dolgčas, izbirati je mogoče med mnogimi aktivnostmi, tudi samo sprehod, je lahko zanimiva dogodivščina, ki vam jo popestri srečevanje in spoznavanje ljudi iz vseh koncev sveta. Nasmeh na ustnice vam pričarajo razigrani otroci in množica živalic, ki prosto pohajkujejo po naselju. Tu so psi, mačke, kokoši, želve, ježki, pavi in goske.


Konec 80. let je dolina Antalye začela dobivati današnjo podobo. Poletje od zgodnje pomladi do pozne jeseni, dolge peščene in prodnate plaže, vabljivo morje, dramatična narava in hribi, privlačni ostanki antičnih mest, hrana za bogove ter toplina in gostoljubnost domačinov so razlogi, da je zelo hitro postala destinacija množičnega turizma.

Ogromni hotelski kompleksi in turistična središča se raztezajo vse do Kemra do Tekirove na zahodni strani doline Antalye. Od tod naprej se ni mogel širiti, saj se začenja varovano okolje narodnega parka Olympos. Tu pa je narava gotovo najbolj očarljiva, plaže najbolj idilične in vonji po oleandrih in borovcih najintenzivnejši.


Zdi se, da so tukajšni prebivalci izredno ustvarjalni zbiralci starin. V žive barve odete glinene posode, leseni vozovi in starinsko orodje krasijo dvorišča penzionov ter ustvarjajo domišljijo vzbujajoče okolje. Tu ni nič modernega, luksuznega ali vrhunskega. Preprosto opremljene jedilnice z nizkimi lesenimi mizami in blazinami namesto stolov, viseče mreže in pisane preproge pričarajo utrip pravega orientaskega vzdušja. Tudi večeri so tukaj nekaj posebnega, saj ogenj in nežna živa glasba ustvarjata nepozabne čarobno romantične trenutke.

V Olymposu ni težko doživeti lepih stvari, ki v vas vedno ostanejo kot prijetni spomini.